Heliosflat Hoogeveen van gas af

De Helios flat in Hoogeveen bestaat uit drie flatgebouwen en heeft 232 wooneenheden. Voorheen werden de flatgebouwen verwarmd met een gasketel en was het gasverbruik zo’n 300.000 kuub per jaar.

Medio 2016 is de gasketel vervangen door vier houtpellets ketels in cascade geschakeld, die gezamenlijk een vermogen van 950 kW kunnen generen en worden de gebouwen voorzien van warmte en warm tapwater. Drie ketels hebben een vermogen van 250 kW en één ketel heeft 200 kW. In de winter is de warmte vraag natuurlijk veel groter dan in de zomer. Door de cascade schakeling kunnende ketels elkaar ondersteunen, zodat de hele installatie zo efficiënt mogelijk functioneert en aan de warmtevraag op dat moment kan voldoen. Wanneer het warmer wordt kan het systeem zo ingeregeld worden dat er 2 a 3 ketels uit gaan en 1 ketel kan voldoen aan de warmtevraag.

De houtpellets voorraadsilo, van ongeveer 12 meter hoog is tegen de kop van één van de gebouwen geplaatst. Deze silo wordt middels een vrachtwagen en een blaassysteem gevuld met pellets. De silo wordt twaalf tot vijftien keer per jaar gevuld. De ruimte waarin de ketels geplaatst zijn, zijn voorzien van glazen wanden, waardoor voorbijgangers de installaties en de houtpellets voorraad kunnen bewonderen.

Meer duurzame projecten